Vitorlázás

Ismét fertőzött az ivóvíz Siófokon
Ugyanaz a baktérium okozza a gondot, mint pár hete. Hányásos, hasmenéses betegséget okozhat, csak forralás után szabad inni.
Átadták  a Kékpántlika győzteseinek a díjakat

Az Anna Grand Hotelben tartott ünnepélyes díjátadón átadták a Kékpántlika Raiffeisen Nagydíj 2020 győzteseinek díjait. Abszolút kategóriában a 420-as hajók diadalmaskodtak: 1. Rácz Mihály-Dobos Gergely (PRO SE), 2. Szűcs Benedek-Batiz Ábel (THE-YKA), 3. Benyó Máté-Horváth Ákos (THE-YKA). Az RS Feva hajók között az abszolút 12. Schultz Dániel és Schultz Dominik bizonyult a legjobbnak (BYC) a Tóth-Szinessy (BSF VK, BYC) és a Kovács-Csalló (PRO SE) páros előtt. Bodnár Hanna (BYC) az egyetlen laserrel a 17. lett. Az Optimistek között pedig a 19. Fehér Boróka (Balatoni YC) volt a leggyorsabb klubtársai, Pintér Kristóf és Dóczi Bendegúz előtt.

Múzeum nyílik a tenger fenekén

Görögországban augusztus 1-jén nyílik meg az a víz alatti múzeum, ahol a látogatók időszámításunk előtt elsüllyedt hajó maradványait nézhetik meg a tenger fenekén. A múzeum, amely október 2-ig tekinthető meg, Alonnisos-sziget közelében található, nem messze a lakatlan Peristera-sziget partjától. A gyakorlott búvárok egyedül is belemerülhetnek a tárlat látnivalóiba, de profik vezetését is igénybe lehet venni.

Gőzerővel folynak az előkészületek a balatonfüredi mólónál a holnapi tókerülő verseny parti bemutatóira

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fakekszalag%2Fposts%2F10158384416193516&show_text=false&width=552&appId=192245994165667&height=309

Reklám
A balatonedericsi nyerte el a Legdinamikusabban fejlődő strand címet
A település strandja első ízben kapott öt csillagot a Balatoni strandminősítésen és elnyerte a Legdinamikusabban fejlődő strand címet. A település polgármestere, Papp János szerint mindez a közelmúltban végrehajtott fejlesztéseknek is köszönhető.
Már 500 fölött a nevezések száma

Csaknem ötszázan neveztek 16 óráig a Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2020 túraversenyre. A nevezés helyszínén, az Anna Grand nagytermében (Balatonfüred, Gyógy tér 1.), a koronavírus jelenlétére való tekintettel, hajónként csak egy fő regisztrálhat, kötelező a maszk viselése, és belépéskor a versenyzők testhőmérsékletét is ellenőrzik. Felelős döntés volt a Magyar Vitorlás Szövetség részéről az is, hogy idén a mindig nagy érdeklődésre számot tartó kormányos értekezletet online prezentáció formájában tartották meg.

Minden készen áll, jöhet a rajt - sajtótájékoztatót tartott a Magyar Vitorlás Szövetség

Hatszáznál is több vitorlást várnak a szervezők a csütörtök reggel 9 órakor rajtoló 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra – mondta a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke szerdán Balatonfüreden, a verseny sajtótájékoztatóján.

Komoly külföldi kihívó is rajtol az 52. Kékszalagon

Rekordszámú résztvevő várható az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon távolról sem rekorderejű széllel.

Komoly külföldi kihívó is rajtol az 52. Kékszalagon

Rekordszámú résztvevő várható az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon távolról sem rekorderejű széllel.

Biztonságban túrázás közben is - ha megsérülnél, akkor is segítenek az appok
Ha egyedül járjuk az erdőt, hasznos lehet hozzátartozóinkat tájékoztatni, merre is járunk pontosan. Erre több telefonos alkalmazás kínál megoldást, most kettőt mutatunk be.
Négy hajó kivételével mindenki befutott a célba a Kékpántlikán

A végén kissé élénkülő szélben végül az Optimistek is befutottak a Kékpántlika Raiffeisen Nagydíj 2020-on. Négy hajó kivételével mindenki célba ért, így összesen 47-en teljesítették a versenytávot. Hivatalos végeredmény később. Díjátadó 17:30-tól az Anna Grand Hotelben.

Ki nyer holnap? Esélylatolgatás az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2020 előtt.

Hálátlan és nehéz feladat… Egyrészt mert soha nem voltak annyira kiegyensúlyozottak az erőviszonyok, mint az idén. 10-11 hajó közül tényleg bárki nyerhet. Másrészt sok a bizonytalanság a csapatok körül: teljesen változó, hogy a COVID járvány miatt melyik egység mennyit tudott edzeni, ráadásul két esélyes legénységbe – Litkey Farkasékhoz a PreVital fedélzetére, és Józsa Mártonékhoz a Raiffeisen Fifty Fiftyre is – két-két új tagot, ráadásul tizenéves korú fiatal vitorlázót is bevontak. Mindannyian remek utánpótláskorú versenyzők, hazai és nemzetközi sikerekkel a hátuk mögött: tőlük fiatalos lendületet, friss szemléletet, még több lelkesedést várnak a kormányosok.

Nem kell módosítani a kenesei bóján

Reklám
Ilyen volt a nyár a Balatonon régen
None
Nagyon várják már a Kékszalag rajtját a vitorlázók

Frissített időjárás-előrejelzés a Kékszalagra

Szilágyi Eszter az Országom Meteorológiai Szolgálat Veszélyjelző Osztályának munkatársa újabb előrejezést küldött a csütörtökön rajtoló 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjjal kapcsolatban. A legfrissebb információk alapján, a mai napon (szerdán) napközben egy gyengébb hidegfront vonul át a térség felett és a nyomában felépülő magasnyomású rendszer alakítja a verseny első napjára (csütörtök) és az azt követő éjszakára jellemző gyengén szeles időjárást. A második napon (péntek) egy tőlünk északra elvonuló, nagyon gyenge hidegfront déli nyúlványa okozhat a nappali óráktól szélélénkülést.

Az utolsó RS Fevák is elérték a Hajógyári-öblöt

Az RS Fevák számára is elérhető közelségbe került a cél, miután a hajóosztály utolsó hajói is a Hajógyári-öbölnél lévő bójához értek. Feltűntek az első Optimistek is, amelyek azért küzdene, hogy a 15:00-s limitidőn belül érjenek célba.

Hatszáznál is több hajót várnak az idei Kékszalagra
Hatszáznál is több vitorlást várnak a szervezők a csütörtök reggel 9 órakor rajtoló 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra - mondta a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke szerdán Balatonfüreden, a verseny sajtótájékoztatóján.
Rácz Mihály és Dobos Gergely a Kékpántlika Raiffeisen Nagydíj 2020 győztese

A Hajógyári-öböl óta élen haladó HUN50968-as 420-as hajó Rácz Mihállyal és Dobos Gergellyel futott elsőként a célba a Kékpántlika Raiffeisen Nagydíj 2020-on. Második helyen a Szűcs Benedek-Batiz Ábel kettős, a harmadikon a Benyó Máté-Horváth Ákos egység végzett.

Túl az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat megelőző utolsó sajtótájékoztatón

Amíg a fiatalok a vízen csatáznak, lezajlott az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2020 sajtótájékoztatója a Hungária Yacht Clubban. Részletek hamarosan.

Balatoni vonatjeggyel is utazhatunk a Volánbusz egyes járatain

A napi vonatjegyekkel a Budapest-Balatonalmádi-Balatonfüred-Tihany vonalon közlekedő járatokat Balatonfüred és Tihany között kiegészítő jegy váltása nélkül lehet igénybe venni.

Az Optimistek eleje túl az első szakaszon

A gyenge szélben alig haladó Optimistek élmezőnye is túl van az első szakaszon. Elsőként a 1912-es hajóval Fehér Boróka fordult a bójánál.

Reklám
A magyar énekesnő elárulta: a Balatonnál csókolózott először
Miért jutott el ritkán a Balatonra gyerekkorában az énekesnő és kivel, hogyan keveredett csókolózásba a tó partján? Csepregi Éva ezt is elárulta!
Rácz és Dobos az élen

PPA Hajógyári-öbölnél a Rácz Mihály-Dobos Gergely páros vette először a bóját a HUN50968-as hajóval. 

A legnagyobb séfek egy helyre gyűlnek Tihanyban
None
Sikertörténet: az első női vitorlásverseny Magyarországon

Egy év komoly munkájának gyümölcsét aratták le a szervezők július utolsó hétvégéjén, amikor megrendezték Magyarország első női vitorlásversenyét. Persze a történet nem tavaly ilyenkor kezdődött, hanem már sokkal korábban: amikor először vett részt magyar csapat olyan regattán, amit csak nőknek írtak ki. Ebből lett aztán az, hogy 2019-ben meghirdették a 4Ladies Cup – Hungary versenyt.

Közeledik a Hajógyári-öbölhöz a mezőny eleje

A 420-as hajók 10-15 percen belül elérik a Hajógyári-öblöt a Kékpántlika Raiffeisen Nagydíj 2020-on. Az első nyolc egység többé-kevésbé együtt van, Litkey Jankáék vezetnek jelenleg.PP

Az Optimistek még az első szakaszon, az RS Fevák a második pályajelnél

2,4 csomós szélben a Kovács-Csalló páros halad elől az RS Fevák mezőnyében a Kékpántlika Raiffeisen Nagydíj 2020-on. Mögötte a Tóth-Szinessy és a Schultz-Schultz kettős.

Gyenge szél, széthúzódott a mezőny


Időjárás-előrejelzés 11 órára

A  Kékpántlika Raiffeisen Nagydíj 2020 első órájának végére, 11 órára némi keleties, könnyű szelet jósol az Országos Meteorológiai Szolgálat szél előrejelzési térképe. 

Elrajtolt a Kékpántlika Raiffeisen Nagydíj 2020

10 órakor rendben elrajtolt a Kékpántlika 51 hajóból álló mezőnye. Várhatóan az öt 420-as van az élen, néhány RS Feva követi őket. A gyenge szélben a legtöbben az északias irányt választották, a Hajógyári öböl felé takkol a mezőny. A sort a kis Optimistek csapata zárja.

Tudtad? Csak különleges sört isznak a tihanyi bencés szerzetesek
Óriási sikert aratott a tihanyiak levendulás söre, a bencés szerzetesek is imádják és még a levendulát is ők termelik hozzá. Mutatjuk, miért olyan kelendő, hogy az egész ország rajong érte!
Nagy a készülődés a Kékpántlika Raiffeisen Nagydíjra, 10:00-kor RAJT!!! ⛵ - kisvideó

Időjárás-jelentés szerdára

Előrejelzés a Balaton és a Velencei-tó térségére szerda estig. A mérsékelt (10-20 km/h) északias (ÉNY, É, ÉK) szelet gyakran élénk (25-40 km/h), elsősorban a Balatonnál a déli óráktól egy-egy erős (40-45 km/h) széllökés kísérheti. Az esti órákra fokozatosan megszűnnek az élénk széllökések. Zápor környezetében erős (45-55 km/h), esetleges zivatar környezetében átmeneti viharos (60-80 km/h) lökés kialakulhat. Többnyire fátyolfelhős ég mellett sok napsütésre számíthatunk, a késő délelőtti, déli óráktól elsősorban a térség keleti részén átmenetileg erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet, és a déli, délutáni órákban egy-egy zápor, zivatar kialakulására van esély. A délután második felében csapadék már nem várható, gyengén, közepesen felhős idő valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 30 fok körül, a késő esti 21, 22 fok körül alakul.

Kékpántlika Raiffeisen Nagydíj 2020: Hamarosan elrajtolnak a fiatalok

Kékpántlika Raiffeisen Nagydíj - program

PP

Meg akarják állítani, hogy a NER felfalja a Balatont
Egyre kevesebb a szabadstrand, csökken a zöldfelület, mindenhol luxusberuházások. Az ellenzéki pártok akciózni kezdtek a Balatonért. A kormány máshogy látja.
Mint a filmeken - 138 millió forint értékű hamis euró Siófokon
Két budapesti férfi letartóztatását rendelte el a Somogy Megyei Főügyészség, akik közel 40 millió forint értékben hamis eurót adta el egy ismerősüknek. Egy 55 millió forintos üzlet is majdnem létrejött, de a rendőrök Siófokon egy filmbe illő akció során léptek közbe.
A ’80-as évek Balatonja elevenedik meg Kiss Noémi új kötetében

Kiss Noémi új kötetének erőteljes novelláiban a nyolcvanas évek Balaton-partjára kalauzolja az olvasót. A Balaton című kötet augusztusban jelenik meg. Balaton-part, forró nyár, nyolcvanas évek, víkendházak, pulóverpiac, mólók. A fővárosból a tó mellé menekülő nagyszülők, NDK-s családok, kiváltságos élsportolók víkendházainak élete elevenedik meg a novellákban. A szocializmus gazdagjainak és kisembereinek nyári világa mellett bepillanthatunk a […]

Súlyos baleset történt Rogán Cecília tihanyi esküvőjén

Pénteken házasodott össze Rogán-Gaál Cecília (aki tavaly novemberben vált el Rogán Antaltól) és Szendrei Dániel, teniszedző, ám a lagzi végén egyik vendégük súlyos sérülésekkel kórházba került. A lagzit Tihanyban tartották, és a hazai teniszélet több ismert szereplője is részt vett rajta. Így a 30 éves Borsos Olivér volt első osztályú teniszező, Borsos Attila és Szabó Edina korábbi válogatott kézilabdázók fia, aki egy ideje sportpszichológusként dolgozott, például az érdi kézilabdacsapatnál, […]

Káprázatos látvány! Csütörtökön rajtol az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj
600 hajó nevezésére számítanak az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon. Évről évre egyre szorosabb a küzdelem, 8-10 felkészült csapat verseng az elsőségért. Az előrejelzések szerint csütörtökön igen gyenge lesz a légmozgás, így fontossá válik a jó taktika. Az időjárás miatt az egytestű Raffica is az abszolút esélyesek között van.
Törölték a TP52 világbajnokságot

Múlt heti sajtótájékoztatóján az osztály képviselői közölték, hogy a szeptember 14–19. között Mallorca szigetére tervezett világbajnokságot hivatalosan törölték. Ennek okaként a bizonytalan helyzetet jelölték meg. Bár a szervezők, a csapattulajdonosok és a részvényesek mindent megtettek, hogy biztonságos, fair és mindenki számára elérhető világbajnokságot rendezzenek, az Oroszországban, Dél-Amerikában, illetve az Egyesült Államokban életben lévő szigorú utazási

Szerdától a Volánbusz egyes járatain is érvényesek a vasúti balatoni napijegyek

Július 29-étől Balatonfüred és Tihany között a Volánbusz helyközi járatain is érvényesek a Balaton 24 és a Balaton 72 elnevezésű, teljes árú vagy kedvezményes vasúti napijegyek – közölte a Volánbusz Zrt. kedden az MTI-vel. Ezekkel a napijegyekkel a Budapest–Balatonalmádi–Balatonfüred–Tihany vonalon közlekedő autóbuszjáratokat Balatonfüred és Tihany között kiegészítő jegy váltása nélkül lehet igénybe venni. A helyközi járatokon […]

Vitorlást mentettek az éjszakai Balatonon

Páratlan éberséggel és precíz professzionalitással mentettek ki egy vitorlásversenyen felborult hajót a vízimentők szombaton. A baleset az erős szél miatt következhetett be és a kiemeléssel is várni kellett, amíg az alább nem hagyott. “Tegnap vitorlásverseny zajlott a Balatonon. Az egyik versenyben lévő, 25-ös T-Jolle típusú hajó megborult és elsüllyedt. A fedélzetéről 4 főt mentettünk ki. […]

“Ácsorogtam az Öregtorony shakespeare-i romjai között” – A szigligeti Alkotóház története

A szigligeti Puteani-Esterházy kastély 1952-ben vált legendás kulturális gócponttá, ahol az ország legnevesebb és legkedveltebb művészei töltötték nyaraikat, ha éppen egy kis feltöltődésre volt szükségük. A kastély első inkarnációját, egy késő barokk stílusú nemesi kúriát a feltételezések szerint 1785-87 táján építtetett a Tóthi Lengyel család. A 19. században az olasz eredetű Puteani dinasztia beházasodás révén […]

Két keréken a Balaton körül #4: Ami nincs és mégis van, s a csodavilág
Tekerés és suhanás a tó körül – felejthetetlen élmény egy Balaton körüli bicajtúra. Elmesélem, milyen volt az a négy nap, mialatt körbetekertem a Magyar Tengert. Első részünkben a készülődésről és felkészülésről írtam, majd a következő két epizódban látnivalókat és ötleteket is javasoltam, meséltem magasságokról és mélypontokról is. Most következik a harmadik nap története, mely számomra a legcsodálatosabb volt.
Reklám