Vitorlázás

Élő GPS-nyomkövetés

Az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2020 GPS-es nyomkövetését az utolsó pilanatban egy fiatal csapat, a Track vállalta. A mezőny 49 hajóján van GPS-jeladó, amelyek jele az alábbi linken elérhető. 

Kenese egyre távolabb van...

Mármint időben. A szél legyengült, szinte állnak a vezető hajók. Az erős szélre optimalizált Raiffeisen Opel Fifty-Fifty a boly déli oldalán áll. Nagy a küzdelem a pillanatnyilag a vezető helyen álló MKB Prospex, a Prevital és az RSM2 között.

VIDEÓ - a katamaránok rajtja

Mi történik a Kékszalagon: cirkálás, majd leállás
A startot követően a katamaránok vezetésével a mezőny 6-7 csomós keleties szélben cirkáltak Kenese felé. Nem sokkal 10 óra után azonban lényegében leállt a szél.
Reklám
Képeink a rajtról

Rajt utáni képgalériánk az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjról.

Videó! - Az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj rajtja és az azt követő percek

Alakul a pillanatnyi élmezőny

A Raiffeisen Opel Fifty-Fifty és a Nanushka kockáztat azzal, hogy - jó sebességük tudatában - a többieknél déliesebb irányt választ. Innen még fel kell élesedniük - vagy fordulniuk kell a kenesei bójáig. Feljebb egy bolyban halad az élen a Prevital, az MKB Prospex és az RSM2, azaz ott egymás közelében három klasszis kormányos: Litkey Farkas, Kaiser Kristóf és Vándor Róbert csatázik.

Itt vonatjeggyel is utazhatsz a buszon
Július 29-től Balatonfüred és Tihany között a Volánbusz helyközi járatain is érvényesek a Balaton 24 és a Balaton 72 elnevezésű, teljes árú vagy kedvezményes vasúti napijegyek. További részletek a cikkben.
Kékszalag: mi történt a rajt után?
A startot követően a katamaránok vezetésével a mezőny 6-7 csomós keleties szélben cirkál Kenese felé.
Az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj pályaanimációja

Pillanatnyi sebességrekorderek a mezőnyben

A viszonylag gyenge szélben is 10 csomós vagy annál valamivel magsabb sebességgel halad a kenesei bója felé: a Raiffeisen Opel Fifty-Fifty, az RSM2, a Nanushka, Racing Django - és a rekorder az MKB Prospex 11.5 csomóval!

Elrajtolt a Kékszalag mezőnye
535 hajó részvételével elrajtolt az 52. Kékszalag tókerülő vitorlásverseny. Az eredeti terveknek megfelelően csütörtök reggel 9.00 órakor minden gond nélkül indultak el a versenyzők.
Friss időjárás-előrejelzés - 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2020

A reggeli órákban a keleti medencében mérsékelt északkeleti szél kezdett fújni (15-20 km/h). Derült az ég, a levegő 26, a víz 25 fokos.

Reklám
Pillanatnyi állás a rajt után - 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2020

A rajt után az Opel Fifty-Fifty, a New Black Jack és a Nanushka BMW Wallis is fej-fej mellett haladt.

Az OMSZ térképes szél előrejelzésének sem örülnek majd a versenyzők:)

.... kivéve azokat, akik elől vitorláznak. Letöltöttük a 12.00 órára kiszámolt szél előrejelzést, amely szerint nemcsak a kenesei, de a siófoki bójánál is nagyon gyenge, változó szélre számíthatnak a vitorlázók. Lassan vége a vízi szél hatásnak, ami a víz és a part hőmérséklet különbségéből adódik, ugyanis dél felé már kiegyenlítődnek ezek a hőmérséklet különbségek. Ez az az időjárási helyzet, amikor az apróságok: a tökéletes manőverek, a nyugalom és a technikai részletek, például a legénység elhelyezkedése, a tökéletes vitorlaállítás rengeteget számítanak.

Elkezdődött az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2020!

Nagyon jól kapta el a Nanushka BMW Wallis a rajtot.

Rajtol a Kékszalag - hatszáznál több hajót várnak az 52. versenyre
Hatszáznál is több vitorlást várnak a szervezők a csütörtökön reggel 9 órakor rajtoló 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra - mondta a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke.
6-7 csomó a szél jelenleg

A vízről kapott információ: 6-7 csomó a szél jelenleg, és keleti irányból fúj.

Érdi Mári, Berecz Zsombor értékel a rajt előtt

"Ez a verseny a szélkeresésről fog szólni" - mondta olimpikon vitorlázónk, Berecz Zsombor a rajt előtt, az M4Sport imént elkezdődött élő adásában. Olimpiai kvótásunk, Érdi Mári szerint a nyugalom megőrzése a rajtnál nagyon fontos, hosszú verseny lesz... Az M4Sport három fix kamerával (Akarattyán, Tihanyban és Keszthelyen) és három, a vízen, motorossal cirkáló riporterrel készült egyebek közt a maratoni közvetítésre.

OMSZ időjárásjelentés a rajt idejére - és térképes előrejelzés 10 órára

Reggel 6 óra tájban az alábbi jelentést adta ki az OMSZ: Reggel a gyenge, mérsékelt (5-20 km/h, a Balaton nyugati felében helyenként ~ 25 km/h) többnyire északias (ény, é, ék) szél, a Balaton a nyugati felében többször megélénkülhet (25-35 km/h), délelőtt egyre inkább másutt is van esély időnkénti szélélénkülésre (25-30 km/h). Késő délelőttől egyre inkább gyenge, mérsékelt (5-20 km/h) többször északias (ény, é, ék) szél valószínű, majd helyi hatások alakította légmozgásra számíthatunk. Reggel tovább csökken a középszintű felhőzet és a nap nagyobb részében kevés felhőre számíthatunk, ami döntően fátyolfelhő, kevés gomolyfelhő lehet. Csapadék nem valószínű. Strandidő várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 31 fok körül alakul. Késő este 24, 25 fok valószínű.

Már csak egy óra az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj rajtjáig

Balatonfüreden 535 hajó áll rajthoz 9 órakor az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon. 

Több mint 530 hajó indul a Kékszalagon

Este 10-kor lezárult a nevezés az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra. A jelenlegi adatok alapján az utolsó nevező Öveges Dávid, az Egis versenyzője, aki a Halixol névre keresztelt Sudár Sporttal vág neki Európa leghosszabb tókerülő versenyének. Holczhauser András, az MVSZ főtitkára az esemény sajtótájékoztatóján kiemelte: a hagyományos Balaton-kerülő viadalon fokozott figyelmet fordítanak a járványügyi előírásokra. A

Reklám
Nevezési lista - 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2020

Elkészült az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2020 végleges nevezési listája, amely innen letölthető. A balatonfüredi 9 órás rajtnál 535 hajó lesz ott idén.

Akár 70 perces késések is lehetnek az észak-balatoni vasútvonalon
Akár 70 perces késések is lehetnek csütörtökön az észak-balatoni vasútvonalon, mert reggel meghibásodott egy vonat mozdonya Zánka-Köveskál állomáson.
Újranyit a BorKorzó Györökön

Az egész család számára kikapcsolódást nyújtó programokkal, gasztronómiai különlegességekkel és természetesen első osztályú borokkal várja a balatongyöröki BorKorzó a kedves érdeklődőket a következő hétvégén. A részletes program itt olvasható:

Celeb esküvő fordulattal Tihanyban

Pénteken Tihanyban mondta ki a boldogító igent egymásnak Rogán-Gaál Cecília és Szendrei Dániel, teniszedző. Cecíliára hamar rátalált a boldogság, hiszen alig csak novemberben vált el Rogán Antaltól. A lagzit Tihanyban tartották, és a hazai teniszélet több ismert szereplője is részt vett rajta. Sajnos azonban a boldog napot egy baleset árnyékolta be, amikor a 30 éves Borsos Olivér volt első osztályú teniszező, […]

Hétvégi balatoni programajánló
Más ez a nyár, de így is rengeteg program vár! Lesz itt koncert, sportverseny, kirándulás, bringa és kulturális esemény is, úgyhogy nehogy otthon maradj!
Ilyen luxusjachtot vett Cristiano Ronaldo

A Juventus portugál sztárja a jó néhány luxusautója mellett immár egy ötmillió eurót (1,7 milliárd forint) érő tengerjáró hajó büszke tulajdonosa is. Az ötszörös aranylabdás nemrég járt Viareggióban, a világ legexkluzívabb jachtjait gyártó Azimut cégnél. Ha pedig ott járt, nem is távozott „üres kézzel”, egy 27 méter hosszú, háromszintes Grande nevű tengerjáró hajót vásárolt. Instagram-oldalán

Augusztus elsejétől tilos alkoholt fogyasztani Siófok közterületein

Megszavazta a siófoki önkormányzat pénteken, hogy augusztus 1-től tilos lesz az egész városban alkoholt fogyasztani közterületen, vette észre a 24.hu a siófoki önkormányzat honlapján a döntést. A képviselő-testület emellett döntött arról is, hogy este 22 és hajnal 6 óra között az éjszaka is nyitva tartó boltok nem árulhatnak alkoholt. A strandokra és vendéglátóhelyekre egyik döntés sem vonatkozik. […]

52. KÉKSZALAG – folyamatosan frissülő cikk a vesenyről

Több mint 530 hajóval, az elmúlt évek legkiélezettebb küzdelme várható az abszolút győzelemért.

Mi vár a vitorlázókra?
Gyengeszeles versenyre lehet számítani az OMSZ Kékszalagra készített időjárás-előrejelzése szerint.
Ettől a fotótól te is kedvet kapsz a sporthoz, ahogy kézilabdázónk jógázik a Balatonnál
"Négy nap alatt kellett beszereznem egy olyan kerékpárt, amelyen kényelmesen elférek (Nagy László 208 centiméter magas – a szerk.), ezért két vonalat is beizzítottam."
Fuss, Fotózz, Mosolyogj – A leukémiás gyermekekért

5 évvel ezelőtt 10 csodálatos fotó készült Csonka András, Németh Kristóf, Lola, Muri Enikő, Chindren of Distance, Varga Tamás, Vásáry André, Váczi Gergő, Hernádi Judit, Kárpáti Rebeka közreműködésével, egy–egy mosolygós Leukémiás kis hőssel mosolyogtak egy fotón, amit Nánási Pál készített róluk. A fotók bejárták az egész országot, nagyon sok erőt és motivációt és nem utolsó […]

Több mint 530 hajó indul az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon

Este 10 órakor lezárult a nevezés az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra. A jelenlegi adatok alapján az utolsó nevező Öveges Dávid, az Egis versenyzője, aki a Halixol névre keresztelt Sudár Sporttal vág majd neki Európa leghosszabb tókerülő versenyének.

Végvári napok
None
A kürt színei koncert 2020 Balatongyörök

2020. augusztus 1-én a balatongyöröki Római Katolikus templom ad otthon a Komolyzene könnyedén –  A kürt színei koncertnek.

HolddalaNap családi koncertje 2020 Balatongyörök

Ember és természet harmóniáját állítja programjainak középpontjába a HolddalaNap Zenekar, akik különleges családi koncerttel érkeznek Balatongyörökre.

Dr Kollár Lajos nyílt válaszlevele
„Si Tacuisses philosophus mansisses”
Beach party Balatongyörökön 2020

Ha igazi beach party-ra vágysz, akkor augusztus 21-én Balatongyörökön a helyed! A strandon délutántól óriás csúszdával, este pedig egy remek DJ-vel várnak.

Republic Quartet 2020 Balatongyörök

2020. augusztus 2-án a Komolyzenei esték rendezvénysorozat részeként a  Republic Quartet vonósnégyes mutatkozik be Balatongyörökön.

4Ladies Cup – Hungary belülről
Te mennyire izgulnál, ha szervezel egy olyan vitorlás versenyt, amilyen még nem volt itthon, ráadásul el is indulsz rajta? És az időjárás sem játszik épp a kezedre.
Frissített időjárás-előrejelzés a verseny időtartamára

Szilágyi Eszter az Országos Meteorológiai Szolgálat Veszélyjelző Osztályának meteorológusa frissítette a várható időjárás prognózisát az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2020 idejére.

Videóösszefoglaló a Kékpántlika Raiffeisen Nagydíj 2020-ról

Az olimpiára készülő vitorlázó szokatlan szerepkörben az 52. Kékszalagon
Érdi Mária testközelből nézheti végig az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A tokiói olimpiára készülő vitorlázó Berecz Zsombor társaságában stúdió vendégként lesz ott a balatonfüredi rajtnál.
Női kormányossal rajtol a Kékszalagon a The Red katamarán
A legénységét minimum a legjobb nyolc közé váró ifjúsági világbajnoki hatodik helyezett Virág Flóra szerint a jó taktika dönt a versenyen, de a szerencsének is lesz szerepe.
Ahová tán már a kísértetek sem járnak: a balatonedericsi Fekete-kastély

Vadregényes ösvényen vezet az út a Fekete-kastélyhoz, melynek nem csak története hátborzongató, hanem napjainkra a kinézete is.

Reklám